מודל לליווי הוליסטי

הובלת תהליך שינוי בבית הספר היא משימה מורכבת המצריכה תכנון מעמיק והבנה מערכתית. כדי להניע שינוי משמעותי ולהנהיג אותו בהצלחה, חיוני להבין את החששות שהוא מעורר, לזהות במדויק את התחומים הדורשים שינוי ולהגדיר את הצעדים והתנאים החיוניים להצלחתו.
הצלחת השינוי תלויה במידה רבה במוטיבציה ובבחירה מודעת של כל השותפים לדרך. מנהלים ומורים נדרשים להבין לעומק את התועלת שבתהליך השינוי - מדוע המצב הקיים מחייב שינוי ואילו הזדמנויות ייפתחו בפניהם כשיושג השינוי המיוחל. תכנון מוקפד של תהליך הליווי הוא קריטי להבטחת שינוי אפקטיבי ובר-קיימא בבית הספר.
בהתבסס על מחקר מקיף של מכון סאלד (אניסמן, ברגר-טיקוצ'ינסקי, פורסטנברג וקלינגברגר, 2023), שבחן בתי ספר בתוכנית מרום שקיבלו ליווי במשך 3–5 שנים, פותח מודל הפעלה חדשני לליווי הוליסטי אותו יכירו המשתתפים בסדנה זו.

משך הסדנה: 75 דקות
מטרות הסדנה:
המשתתפים ייחשפו למודל הליווי ההוליסטי ויתנסו בו
המשתתפים ידונו בשלבי המודל השונים ובמשמעותם
המשתתפים יבחנו את אופן השימוש במודל בעבודת הליווי


מהלך הסדנה:

א. רקע (5 דקות)
נסביר את מטרות הסדנה, וכי מודל הליווי ההוליסטי פותח מתוך מחקר של מרום שנעשה במעל ל-200 בתי ספר שסיימו תהליך ליווי של 3-5 שנים (מכון סאלד, 2022).
ב. התנסות במודל (30 דקות)
נחלק למשתתפים את מודל הליווי וניתן להם לעיין בו.
נבקש מהמשתתפים לעבוד באופן אישי: לחשוב על בית ספר אותו הם מלווים ולמקם אותו בתהליך הליווי תוך סימון על גבי המודל אילו פעולות בית הספר עשה.
נחזור למליאה בה המשתתפים יספרו אילו מחשבות או שאלות עלו אצלם לגבי בית הספר בעת מילוי מפת המודל.
ג. מדברים על זה (40 דקות)
נחלק את המשתתפים לקבוצות: כל קבוצה תקבל חפיסת קלפים הדנים בשלבי המודל ובפעולות הליווי השונות. לפי התור, כל משתתף יפתח קלף ויתייחס לשאלה.
נחזור למליאה ונשאל את המשתתפים איזה שימוש ניתן לעשות במודל בתהליך הליווי מול בתי הספר ומהי תרומתו לליוו י?
עזרים:
